Ce salarii pierd românii, pentru că au fost înlocuiți de asiatici: în ce domenii găsești chinezi, indieni, nepalezi, filipinezi

de: Alexandru Puiu
29 09. 2021

În cazul în care mai aveai vreun dubiu legat de faptul că românii nu mai vor sub nicio formă să muncească, este suficient să arunci o privire pe importul de forță de muncă din Asia. Dacă vrei să înțelegi ce salarii refuză românii din varii motive, din nou, poți arunca o privire pe sumele câștigate de nepalezi, filipinezi, srilankezi și alți asiatici.

Soter & Partners este o companie românească de recrutarea a asiaticilor pentru piața locală. Romulus Badea lucrează la această firmă, iar în urmă cu câteva zile, s-a întors din Sri Lanka. A căutat persoane pentru posturi de ajutor de bucătar, sudori pentru reparații de vapoare, vagoane de cale ferată și construcții speciale. Partea tristă și amuzantă în același timp este că școlile românești dau mulți sudori în piață, dar aceștia preferă să plece din țară.

Cât câștigă asiaticii care vin la muncă în România

Din rolul său în Soter & Partners, Romulus Badea are o imagine destul de clară asupra salariilor de care se bucură asiaticii pe care îi aduce în România și, mai ales, cum s-a ajuns la aceste valori. „Un sudor care a lucrat 10 ani în Orientul Mijlociu poate cere 1000 de dolari. Îi dai pentru că ști că va face treabă”, explică Romulus.

Este important de reținut că acestea sunt valori nete, dar, în mod previzibil, variază în funcție experiența în domeniu. Nu trebuie neglijat nici faptul că toți cei care vin să lucreze din Nepal, Filipine, Sri Lanka și nu numai, au spațiul de locuit asigurat de angajator, deci poți pune valoarea unei chirii ca un plus la salariu.

Un sudor câștigă între 800 și 1000 de dolari cu beneficii, iar suma variază în funcție de pozițiile din care poate face performanță. Dacă poate lucra deasupra capului, de exemplu, câștigă mai mult.

Un ajutor de bucătar câștigă doar 450 de dolari, dar dacă are experiență, din poziția de bucătar șef poate ajunge liniștit la 800, până la 1200 de dolari. „La o bucătărie, ca să gătești pentru 100 de persoane, dacă ai varză călită, ar fi bine să te pricepi la tocat varză. Atunci cumpărăm legume, cele întâlnite uzual: ceapă, varză, morcovi. Le dăm cuțite, o rozătoare, un aparat de decojit și pe urmă urmează teste”, spune Badea despre procesul de recrutare din Asia.

În construcții, cei necalificați primesc 550 de dolari, dar un muncitor calificat sare până la 1000 de dolari. Datorită OUG 114, muncitorii în construcții sunt lipsiți de impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pilonul II. ”Cei calificați, precum faianțar, fierar betonist, pot să câștige mult mai bine. Pot să ajungă la 800 – 1.000 dolari. În cazul de față e vorba de salariu net. Astea sunt salarii la care ajung, inclusiv cu ore suplimentare”, a afirmat oficialul din Soter & Partners.

O cameristă din Asia câștigă 450 de dolari în România și de același salariu se apropie și cei care lucrează în ferme. Operatorii de echipamente grele ajung la 700 de dolari. „Am adus muncitori pentru fermele de animale. În România nu mai există mulgători de vaci. Nu vorbim de mulgători manuali, ci de ferme moderne cu aparatură. Nu mai există.”, explică Romulus Badea.